За Кратово

Кратово е мал живописен град во Северо-Источниот дел на Македонија, познат е како град жив музеј, има блага и пријатна клима, и лоциран е во кратерот на изгаснат вулкан, од каде што произлегува неговото име. Кратово за време на Римското царство бил познат под името Кратискара, и бил богат град со неколку рудници на злато и многу дуќани каде што се продавало излеаното злато во форма на монети и златен накит.
Кратово е град на кулите, мостовите, римските рудници, старата чаршија, град на прекрасни цркви и манастири изградени уште во 14 век, Кратово е град на Св. Горѓи Кратовски, и е еден од најстарите градови во Македонија. Нечепнатата природа, чистиот воздух, старата архитектура, културно-историските знаменитости, гостопримството и посебната Кратовска кујна, го вбројуваат оваа гратче во една од најпосакуваните и најпосетувани туристички дестинации во Македонија.
Хотел Кратис Ви стои на располагање за да го збогати Вашиот престој во Античкиот град Кратово, преку организирање на посети на многубројните прастари градби и знаменитости во самиот град и во неговата околина.

Мапа